Ruud van Ginkel Shihan

Geschiedenis Ruud van Ginkel Shihan

Per toeval kwam Ruud van Ginkel in 1971 bij Aikido terecht. Hij was destijds geobsedeerd van Cassius Clay alias Mohammed Ali, één van de bekendste boksers uit die tijd. Zijn soepele en gracieuze bewegingen spraken hem zeer aan. Na vele omzwervingen in de boks- en budowereld kwam Ruud in aanraking met Aikido. Er waren destijds nauwelijks Aikidoscholen in Nederland. Via allerlei omwegen leerde hij de Japanse Aikidoleraar Hirokazu Kobayashi kennen, die vooral in Frankrijk actief was. In de jaren zeventig heeft Ruud veel trainingsarbeid en -tijd moeten investeren om het Aikido onder de knie te krijgen. Vaak moest hij afreizen naar Frankrijk , Duitsland en Japan om de trainingen van zijn Japanse leraar te kunnen volgen. Intussen werd Aikido voor hem een levenswijze en zo ontstond uiteindelijk het idee om les te geven. Op 30 augustus 1981 gaf Ruud in Breda een Aikidodemonstratie met de bedoeling om leden te werven. Deze demonstratie was het begin van het ontstaan van zijn eerste Aikidoschool en de start van zijn fulltime loopbaan als Aikidoleraar.

Samenwerking Shimamoto Katsuyuki en oprichting Aikido Shoryukai

Als pionier in de Nederlandse Aikidowereld was Ruud van Ginkel genoodzaakt om vooral lessen in Japan te volgen. Op een bepaald moment kreeg Ruud het advies van Kobayashi sensei om vanwege zijn kwakkelende gezondheid maar een andere dojo te gaan zoeken. Vrij snel leerde Ruud Shimamoto Katsuyuki sensei kennen, een Zenboeddhistische priester en Aikidoleraar uit Osaka. Samen met deze leraar heeft hij Aikido Shoryukai Nederland opgericht met als belangrijkste doel het Aikido in Nederland in goede banen te leiden en volgens onze denkwijze te promoten. Inmiddels werken Shimamoto en Ruud al meer dan 25 jaar samen in het binnen- en buitenland.

Aikido en meer

Aikido als zelfverdedigingvorm kent veel meer diepgang. Ruud heeft gewerkt voor politiecorpsen, les gegeven op het ROC Tilburg voor Kunst Cultuur en Media, meegewerkt aan diverse theaterproducties in het binnen- en buitenland en nog steeds is hij volop actief in de theaterwereld. Ook heeft Ruud jarenlang gevechtscènes voor ridders geënsceneerd en geeft hij Aikidoworkshops aan grote bedrijven met teambuilding als doel.

Shihan

Sinds 13 januari 2018 is Ruud van Ginkel Shihan.
Shihan is de hoogste graad van leraarschap. Een voorbeeld voor de leerling.

Er zijn vele voorwaarden die gesteld worden om Shihan te mogen worden. Eén van deze voorwaarden is dat als iemand geen organisatie / leerlingen heeft, deze persoon geen Shihan kan worden.
Ruud van Ginkel Shihan leidt al jaren Aikido Shoryukai Nederland. Deze organisatie, afgekort ASN, heeft als doel het bevorderen van de beoefening van het Aikikai aikido volgens de principes van grondlegger Morihei Ueshiba. Om dit doel te bereiken werkt ASN samen met Shosenji dojo in Osaka onder leiding van Shimamoto sensei.

Het tijdstip van deze erkenning is minimaal 6 jaar na de datum van de zesde Dangraad.

Wil je Aikido training volgen van Ruud van Ginkel Shihan?
Meld je dan aan voor een proefles!