Aikido Blog

Wat is aikido?

Aikido (合気道) is een Japanse krijgsdiscipline die erop gericht is om het evenwicht van de aanvaller te verstoren. Het is een zelfverdedigingsdiscipline die je uitermate goed kunt toepassen in het dagelijkse leven en waarbij geen wedstrijden zijn.

Ai (harmonie) Ki (energie) Do (de weg) werd in het begin van de twintigste eeuw door Morihei Ueshiba ontwikkeld en betekent letterlijk ‘de weg van het samenkomen met Ki’.

Soepele bewegingen

Aikido heeft het verstoren van het evenwicht van een aanvaller als belangrijkste uitgangspunt. Iedere aanvaller valt op een andere manier aan en vraagt dus om een andere aanpak: dit is één van vele de uitdagingen binnen het aikido. Een aikidoka (een beoefenaar van aikido) probeert zo ontspannen mogelijk en met soepele, cirkelvormige bewegingen deze balansverstoring te bereiken. 

Geen vechtsport

Een aikidoka zal nooit uit zichzelf iemand aanvallen en hoeft niet te winnen van een ander. Er zijn daarom geen wedstrijden. Aikido is dus geen vechtsport maar wel uitermate geschikt als zelfverdediging voor iedereen. Of je nu jong, oud, groot, klein, zwaar of licht bent: aikido kan door iedereen worden beoefend!     

Dagelijks leven

Aikido helpt je ook bij een heleboel zaken in het dagelijks leven. Op momenten dat je bijvoorbeeld wordt geconfronteerd met stress of spanning zul je merken dat je eerste reactie niet een van spanning is maar juist ontspanning. Aikido leert de beoefenaar streven naar balans, zowel in de oefenzaal (dojo) als in het dagelijks leven.

Geïnteresseerd geraakt? Kom mee trainen! Vraag hier een gratis proefles aan.